thief - онтологија

ајдук повеќе

Види и: ајдут (м.)
мн. ајдуци
Вид збор: Именка, машки род
Крадец, разбојник, отпадник од власта и од законот.
Албански: hajdut
Употреба: Преносно значење

ајдучица повеќе

мн. ајдучици
Вид збор: Именка, женски род
жена ајдук
Албански: hajdute

грабач повеќе

мн. грабачи
Вид збор: Именка, машки род
крадец, арамија
Албански: vjedhës, hajdut

дигач повеќе

мн. дигачи
Вид збор: Именка, машки род
крадец
Албански: vjedhës
Употреба: Преносно значење

крадач повеќе

мн. крадачи
Вид збор: Именка, машки род
крадец

крадец повеќе

мн. крадци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што краде.

крадливец повеќе

Види и: крадец (м.)
мн. крадливци
Вид збор: Именка, машки род
крадец

крадло повеќе

Види и: крадец (м.)
мн. крадловци
Вид збор: Именка, машки род
крадец

провалник повеќе

мн. провалници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што провалува, врши грабеж.
Албански: vjedhës