tell - онтологија

доискаже повеќе

Види и: искаже (св.)
доискажат
Вид збор: Глагол, свршен
Искаже се, разјасни до крај.
Албански: shpreh deri në fund
(се доискаже) Се искаже до крај.
Албански: shpreh në tërësi

докаже повеќе

докажат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, раскаже нешто до крај.
Албански: argumentoj, dëshmoj

дораскаже повеќе

дораскажат
Вид збор: Глагол, свршен
Раскаже се, до крај.

дорече повеќе

доречат
Вид збор: Глагол, свршен
Рече, доискаже сѐ, до крај.
Албански: them deri në fund
(се дорече) Се искаже до крај.
Албански: flas deri në fund

закаже повеќе

закажат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кажува.
Албански: fillon të tregoj

зарасправа повеќе

зарасправаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да расправа, да раскажува.
Албански: filloj të rrëfej, tregoj

зарече повеќе

заречат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зборува, да кажува нешто.
Албански: flas

зборува повеќе

зборуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Усно соопштува, изразува мисли, чувства.
Албански: tregon

изнаприкаже повеќе

Види и: наприкаже (св.)
изнаприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнаприкаже) Се наприкаже доволно, многу.
Албански: tregoj mjaft

искаже повеќе

искажат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, соопшти сѐ што треба, што има да каже.
Албански: tregoj

каже повеќе

кажат
Вид збор: Глагол, свршен
Соопшти, даде на знаење.
Албански: tregon
раскаже
Албански: rrëfen
(се каже) се јави
Албански: u paraqit

назборува повеќе

назборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се назборува) Изнакаже некому отворено, без воздржување тоа што обично не се зборува.
Албански: tregoj, flas

наприкаже повеќе

наприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
Прикаже, искаже многу, што било и што не било.
Албански: tregoj të gjitha

нарача повеќе

нарачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прати порака по некого, порача, јави нешто.
Албански: porosis, thëras

поприкаже повеќе

поприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
Прикаже, раскаже малку, кусо време.
Албански: rrëfej, tregoj pak

пораскаже повеќе

Види и: раскаже (св.)
пораскажат
Вид збор: Глагол, свршен
Раскаже во некоја мера, донекаде.

раскаже повеќе

раскажат
Вид збор: Глагол, свршен
Усно изложи, соопшти нешто.
Албански: tregoj, rrëfej
Даде гласност на нешто.
Албански: tregoj, përhap
(се раскаже) се расприкаже
Албански: tregoj, përhap
Употреба: Ретко

раскажува повеќе

Види и: раскаже (св.)
(се) раскажуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскаже
Албански: rrëfej

скаже повеќе

(се) скажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) каже, раскаже, искаже
Употреба: Дијалектен збор

скажува повеќе

Види и: скаже (св.)
(се) скажуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскажува, кажува, искажува
Употреба: Дијалектен збор