talented - онтологија

дарбалија повеќе

дарбалии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има дарба.

даровит повеќе

даровитиот
Вид збор: Придавка
Што е надарен.
Примери:
Даровито дете.

надарен повеќе

надарени
Вид збор: Придавка
Што има дар, дарба.

позлатен повеќе

позлатениот
Вид збор: Придавка
Што има добри особини и дарба.

роден повеќе

родени
Вид збор: Придавка
Што има дарба, наклоност кон нешто.
Албански: i lindur

самороден повеќе

самородна
Вид збор: Придавка
За дарба - природен, кој се развива без дејството на образованието.
Употреба: Ретко
Примери:
Самороден мајстор

способен повеќе

способни
Вид збор: Придавка
надарен, талентиран

талентиран повеќе

талентирани
Вид збор: Придавка
надарен