system - онтологија

поредок повеќе

мн. поредоци
Вид збор: Именка, машки род
Состојба на исправност, систематичност на нешто.
Албански: rend, sistem

систем повеќе

мн. системи
Вид збор: Именка, машки род
Принципи што служат како основа на некое учење.
Албански: sistem
Устројство, структура што претставува единство на заемно сврзани делови; техничко устројство што претставува збир на заемно сврзани машини, механизми што служат за иста цел.
Албански: sistem
Принцип на организација, уредување нешто; форма на општествено уредување.
Албански: sistem

система повеќе

Види и: систем (м.)
мн. системи
Вид збор: Именка, женски род
систем

системност повеќе

системноста
Вид збор: Именка, женски род
Имање систем во нешто, планомерност.
Примери:
Системност во работата.