sympathy - онтологија

исав повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
милост, милосрдие
Турски: insaf Албански: mëshirë
Употреба: Разговорно

милост повеќе

(едн.) милоста
Вид збор: Именка, женски род
Чувство на наклонетост, нежност кон некого.
Албански: butësi

симпатија повеќе

мн. симпатии
Вид збор: Именка, женски род
Склоност, внатрешно расположение кон некого или нешто; симпатии - топли, нежни чувства, приврзаност.
Албански: simpati

симпатичност повеќе

Види и: симпатичен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
симпатичен

соучество повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
сочувство
Албански: ngushëllim, dhimbje
Употреба: Ретко

соучествување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сочувствување
Албански: ngushllim

сочувство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Пресретлив однос кон туѓите страдања.
Албански: ngushllim
Употреба: Книжевен збор

учество повеќе

учеството
Вид збор: Именка, среден род
соучество
Албански: mirëkuptim
Употреба: Преносно значење