sure - онтологија

безбели повеќе

Вид збор: Модален збор
Без сомнение, секако, сигурно.
Турски: besbelli
Употреба: Архаизам

елбете повеќе

Вид збор: Модален збор
сигурно, се разбира
Турски: elbette
Употреба: Архаизам

сигур повеќе

Вид збор: Прилог
сигурно
Употреба: Разговорно

сигурен повеќе

сигурни
Вид збор: Придавка
Уверен, убеден, кој не се сомнева во нешто.
Албански: i sigurt

сигурно повеќе

Вид збор: Прилог
На сигурен начин.
Албански: i sigurt

стонасто повеќе

Вид збор: Прилог
сигурно, целосно, сосема
Употреба: Разговорно