subject - онтологија

вазал повеќе

мн. вазали
Вид збор: Именка, машки род
Потчинет, зависен човек или зависна држава.
Албански: subjekt
Употреба: Историја , Преносно значење

материја повеќе

мн. материи
Вид збор: Именка, женски род
Предмет, содржина на некое научно, уметничко дело.
Албански: materje

материјал повеќе

мн. материјали
Вид збор: Именка, машки род
Содржина на некој наставен предмет.
Албански: subjekt
Употреба: Образование

партија повеќе

мн. партии
Вид збор: Именка, женски род
Дел од учебно градиво.
Употреба: Образование

подајник повеќе

Види и: поданик (м.)
мн. подајници
Вид збор: Именка, машки род
поданик

поданик повеќе

мн. поданици
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е во поданички однос, што се покорува на власта на господарот.
Албански: pjestar, subjekt
Употреба: Историја

подмет повеќе

мн. подмети
Вид збор: Именка, машки род
Именски дел од реченицата кој се согласува по лице и број со прирокот и на кој му се припишува дејството, состојбата или особината што ги искажува прирокот.
Албански: subjekt, kryefjalë
Употреба: Граматика

предмет повеќе

мн. предмети
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што претставува материјал за учење, проучување, анализа.
Албански: lëndë, temë

рајатин повеќе

Види и: раја (ж.)
мн. рајати
Вид збор: Именка, машки род
Покорен христијанин во Отоманската Империја, поданик.
Употреба: Историја

сиже повеќе

(едн.) сижето
Вид збор: Именка, среден род
Основна тема на уметничко дело.
Француски: sujet Албански: syzhe, temë

сижетика повеќе

Види и: сиже (ср.)
мн. сижетики
Вид збор: Именка, женски род
сиже

субјект повеќе

мн. субјекти
Вид збор: Именка, машки род
Во филозофијата суштество што има свест, волја и способност за целесообразна дејност.
Албански: subjekt
Употреба: Филозофија
Лице или група лица што се јавуваат како активен фактор во некој процес.
Албански: subjekt
човек, лице, личност
Албански: subjekt
Во правото - лице или организација што има определени права и должности.
Албански: subjekt
Употреба: Правда
Во логиката - предмет на расудувањето.
Албански: subjekt
Употреба: Математика
подмет
Албански: kryefjalë, subjekt
Употреба: Граматика

тема повеќе

мн. теми
Вид збор: Именка, женски род
Задача, особено школска писмена задача, наслов на школска задача.
Албански: detyrë
Основа на збор.
Употреба: Граматика

тематика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Проблеми на некоја научна или уметничка област; целокупност од теми како предмет на обработка.