stone - онтологија

голушка повеќе

мн. голушки
Вид збор: Именка, женски род
Семка од овошје (кајсија, слива).
Албански: bërthamë, farë
Употреба: Ботаника

кајдарак повеќе

мн. кајдараци
Вид збор: Именка, машки род
Мало, плоснато камче за игра; вид игра со камче.
Турски: kaydırak
Употреба: Архаизам

камен повеќе

мн. камење
Вид збор: Именка, машки род
Тврд минерал што се наоѓа во внатрешноста или по површината на Земјината кора.
Албански: gur
Употреба: Минералогија
Градежен материјал од таков минерал.
Албански: gur
Употреба: Архитектура и градба
Цврст талог во некои внатрешни органи кај човекот.
Албански: gur
Употреба: Медицина

камениште повеќе

мн. каменишта
Вид збор: Именка, среден род
камен
Албански: gur
Употреба: Аугментатив

камни повеќе

Види и: камен (м.)
Вид збор: Именка, множина
камен
Употреба: Народна поезија

камчиште повеќе

мн. камчишта
Вид збор: Именка, среден род
камен
Употреба: Аугментатив

коска повеќе

мн. коски
Вид збор: Именка, женски род
Внатрешниот дел од некои плодови, кој е многу тврд и ја содржи семката.
Албански: koc, bërthamë
Употреба: Ботаника

лапис повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
камен
Албански: gur
Употреба: Книжевен збор

песок повеќе

мн. песоци
Вид збор: Именка, машки род
Ситен, тврд талог во бубрегот кај човекот.
Албански: rërë, gur
Употреба: Медицина

семка повеќе

мн. семки
Вид збор: Именка, женски род
Коската на некои плодови.
Албански: bërthamë, koc
Употреба: Ботаника
Примери:
Семки од кајсии.