state - онтологија

довлет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
држава, царство
Турски: devlet Албански: shtet, perandori
Употреба: Архаизам

држава повеќе

мн. држави
Вид збор: Именка, женски род
Политичко-правна, меѓународно призната, суверена општествена заедница со свои органи за остварување на законодавната, извршната и судската власт, организирана на определена територија.
Албански: shtet
Употреба: Административен термин

изрази повеќе

изразат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изрази) Се искаже, изнесе мислење (усно или писмено).
Албански: shpreh

искаже повеќе

искажат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, изрази со зборови мисла, идеја, впечаток и сл.
Албански: deklaroj, shprehem
(се искаже) Каже, изрече, изрази своја мисла во однос на некој проблем, се произнесе.
Албански: shpreh, prononcoj

каже повеќе

кажат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрази мисла, суд, оценка (во книжевно дело, расправа), напише, тврди.
Албански: konstaton

нација повеќе

мн. нации
Вид збор: Именка, женски род
држава, земја
Албански: shtet
Употреба: Дипломатија

произнесе повеќе

(се) произнесат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, изнесе свое мислење.
Употреба: Книжевен збор

состојба повеќе

мн. состојби
Вид збор: Именка, женски род
Во физиката - вид на материјата.
Албански: gjendje
Употреба: Физика

утврди повеќе

утврдат
Вид збор: Глагол, свршен
установи
Албански: konstaton
(непреод.) установи
Албански: konstaton