some - онтологија

еден повеќе

Види и: еден (бр.)
Вид збор: Заменка
За потцртување, за истакнување на именката.
Употреба: Разговорно

кој повеќе

мн. кои
Вид збор: Заменка
Во неопределено значење при набројување: некој..., еден..., друг..., трет...

некаков повеќе

некакви
Вид збор: Заменка
(прид. зам.) Неопределено каков.
Што нема соодветна вредност, што не вреди многу.

некој повеќе

мн. некои
Вид збор: Заменка
(неопр.) Со именка - неопределено, непознато кој.
Албански: dikush
(неопр.) Неопределено колку (време, количеcтво), неопределено каков.
Албански: disa

неколку повеќе

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложени зборови кој внесува релативна определеност на означеното со вториот дел од сложениот збор.

неколку повеќе

Вид збор: Прилог
Неопределено, непознато колку, не многу.
Српски: неколико Албански: disa, ca Бугарски: няколко

понекој повеќе

мн. понекои
Вид збор: Заменка
Не секој, некој меѓу повеќето.