soak - онтологија

доистопи повеќе

Види и: истопи (св.)
доистопат
Вид збор: Глагол, свршен
Истопи сè, сите.
Албански: zhyt
Истопи нешто натопено сосема, до крај.
Албански: zhyt
(се доистопи) Се истопи сосема.
Албански: zhyt

закисне повеќе

Види и: кисне (несв.)
закиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Натопи, наводени нешто, стави во вода да кисне.

затопи повеќе

затопат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто во вода, во нешто течно.
Албански: zhyt
Примери:
Ги затопи алиштата.

изводени повеќе

изводенат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде мокро, со вода, водени.
Албански: lag

измокри повеќе

измократ
Вид збор: Глагол, свршен
Намокри, направи нешто да биде мокро целосно, до крај.
Албански: lag

изнакваси повеќе

Види и: накваси (св.)
изнаквасат
Вид збор: Глагол, свршен
Накваси, намокри добро, целосно.

изнакисне повеќе

изнакиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто или многу работи добро да се накиснат.
Албански: lagem, qullem
Накисне многу, целосно.
Албански: lagem, qullem
(се изнакисне)
Албански: lagem

искисне повеќе

Види и: кисне (несв.)
искиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со киснење на облека, ткаенина во вода.
Албански: lag, qullos
Стане сосема воден, мокар (од дожд).
Албански: lagem, qullitem

испокисне повеќе

Види и: изнакисне (св.)
испокиснат
Вид збор: Глагол, свршен
изнакисне

истопи повеќе

истопат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде влажно, наводени.
Албански: lag
(се истопи) се наводени
Албански: djersit

кваси повеќе

квасат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мокри, влажи, наквасува.
Албански: lagë
(се кваси)
Албански: laget, qullet

кисне повеќе

киснат
Вид збор: Глагол, несвршен
Натопува нешто во течност подолго време.
Албански: zhyt
Изложен е на дожд, снег; станува мокар.
Албански: zhyt
Се кисне, стои подолго време во вода.
Албански: zhyt

мокри повеќе

мократ
Вид збор: Глагол, несвршен
водени, наквасува
Албански: lagë

наврне повеќе

наврнат
Вид збор: Глагол, свршен
Накисне од врнеж, од дожд.
Албански: lagem, qullem

накваси повеќе

Види и: кваси (несв.)
(се) наквасат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане мокар.
Употреба: Дијалектен збор

накисне повеќе

накиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави потопи нешто (облека и др.) во вода да стои некое време; прими вода, влага.
Албански: lag, qull

намекне повеќе

намекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане нешто меко.
Албански: zbus

намокри повеќе

намократ
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане мокро.

напои повеќе

напојат
Вид збор: Глагол, свршен
За земја, почва - прими вода, влага.
Албански: vadis
Употреба: Преносно значење
(се напои) Се насити со влага.
Албански: ngop

натопи повеќе

натопат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да прими вода, течност.
Албански: ujis, lagë

нацица повеќе

Види и: цица (несв.)
нацицаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нацица) Прими големо количество течност.
Албански: thithë shumë
Употреба: Преносно значење

плуе повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
кисне
Албански: lagem, qullem
Употреба: Преносно значење

пои повеќе

појат
Вид збор: Глагол, несвршен
Натопи, засити со вода, наводни.
Албански: zhyt
Употреба: Преносно значење
Напои, вдахне со некое убаво чувство, со искуство или со знаење.
Албански: zhyt
Употреба: Преносно значење

покисне повеќе

Види и: кисне (несв.)
покиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Кисне малку, некое време.
Албански: lagem, qullem
Накисне (на дожд или врнежи).
Албански: lagem, qullem
(се покисне) се наводени
Албански: lagem, qullem

понакисне повеќе

Види и: накисне (св.)
понакиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Накисне уште малку.

прокисне повеќе

прокиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наводени од дожд, пропушти вода.

раскисне повеќе

Види и: кисне (несв.)
(се) раскиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Кисне нешто до размекнување.
Албански: lagem, qullosem
Примери:
Раскисни ги опинците.
(се раскисне) се натопи, се размекне
Албански: lagem, qullosem
Примери:
Се раскиснаа веќе килимите.

раскиснува повеќе

Види и: раскисне (св.)
(се) раскиснуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскисне

расчини повеќе

расчинија
Вид збор: Глагол, свршен
Растопи, раствори, направи водлесто.
Албански: shkrij, tret
Примери:
Расчини го квасецот.

расчинува повеќе

Види и: расчини (св.)
расчинуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
растопува
Албански: shkrij, njom

топи повеќе

топат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става нешто во течност; става на нешто течност.
Албански: lag