slimy - онтологија

безрбетник повеќе

мн. безрбетници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што нема сопствено убедување, свој став, некарактерен човек.
Албански: hipokrit
Употреба: Преносно значење

лигав повеќе

лигавиот
Вид збор: Придавка
Што испушта лига или е покриен со лига.
Што со своето наместено, неприродно однеcување предизвикува непријатно чувство, одбивност.

лигавец повеќе

мн. лигавци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се лигави.
Албански: jargoset
лигуш

лигло повеќе

мн. лигловци
Вид збор: Именка, среден род
лигушко
Употреба: Груб збор

лигуш повеќе

мн. лигуши
Вид збор: Именка, машки род
Младо, неприбрано, неспастрено, неискусно, неспособно момче.
Албански: baltak, djalosh i paaftë
Човек со неприродно, вештачко, лигаво однесување.
Албански: lajkatar

разлигавен повеќе

разлигавениот
Вид збор: Придавка
Што е лигав.

слузен повеќе

слузни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на слуз, кој има карактер на слуз.
Употреба: Медицина
Примери:
Слузна материја.