sleepy - онтологија

дремлив повеќе

дремливиот
Вид збор: Придавка
Што е мирен, тивок, што не се менува.

замижан повеќе

замижаниот
Вид збор: Придавка
Што е поспан, дремлив.

мамурлив повеќе

Види и: мамурен (прид.)
мамурливиот
Вид збор: Придавка
нерасонет

подзамижан повеќе

подзамижаниот
Вид збор: Придавка
Поспан малку, донекаде.

подзаспан повеќе

подзаспани
Вид збор: Придавка
Што е во полубудна состојба, заспан донекаде, не сосема.

поспан повеќе

Види и: поспие (св.)
поспаниот
Вид збор: Придавка
Што не е сосема буден.

сонлив повеќе

сонливи
Вид збор: Придавка
Кој сака многу да спие, склон кон спиење.
Примери:
Сонливо дете.
Својствен на човек што сака да спие.
Примери:
Во сонлива состојба.