slate - онтологија

таблица повеќе

мн. таблици
Вид збор: Именка, женски род
Ученичка табличка - за пишување со кондил.
Албански: propozoj
Употреба: Архаизам , Образование

шкрилец повеќе

мн. шкрилци
Вид збор: Именка, среден род
Лискунов камен, слоевита карпа која лесно се дели на тенки плочки.