silence - онтологија

задуши повеќе

задушат
Вид збор: Глагол, свршен
заглуши
Албански: përmbys, hesht

замолкне повеќе

Види и: молкне (св. и несв.)
замолкнат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да зборува, да пее и сл.
Албански: hesht
Натера некого да престане да зборува, да пее и сл.
Албански: hesht
За предмет - престане да испушта звуци.
Албански: hesht
Употреба: Преносно значење

замолчи повеќе

Види и: замолкне (св.)
замолчат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да зборува, да пее и сл.
Албански: hesht
Натера некого да престане да зборува, да пее и сл.
Албански: hesht

занеми повеќе

занемат
Вид збор: Глагол, свршен
Замолчи некого.
Албански: hesht

затрае повеќе

Види и: трае (несв.)
затраат
Вид збор: Глагол, свршен
замолчи, молкне
Албански: heshtje
(се затрае) Престане да зборува, да плаче и сл.
Албански: hesht

заќути повеќе

Види и: замолчи (св.)
(се) заќутат
Вид збор: Глагол, свршен
замолчи

молкне повеќе

молкнат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Преcтане да зборува, да пее и сл.
Албански: hesht
За предмет - престане да испушта звуци.
Албански: hesht
Употреба: Преносно значење

обезгласи повеќе

обезгласат
Вид збор: Глагол, свршен
Одземе глас, лиши од глас, замолчи.

подзамолчи повеќе

Види и: замолчи (св.)
подзамолчат
Вид збор: Глагол, свршен
Замолчи некого да не зборува, да плаче за кратко време.
Албански: heshtë

попритивне повеќе

Види и: притивне (св.)
попритивнат
Вид збор: Глагол, свршен
Притивне малку, донекаде.

придуши повеќе

придушат
Вид збор: Глагол, свршен
придави, задуши
Албански: zë frymën, zabulloj
Оневозможи, попречи да се чуе или да се узнае нешто.
Албански: hesht

притаи повеќе

притаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прикрие нешто да не може да биде видено, чуено.
Албански: fsheh, mbuloj

притивне повеќе

притивнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стивне, се смири, се намали врева, бука и сл.

стиши повеќе

Види и: стивне (св.)
(се) стишат
Вид збор: Глагол, свршен
стивне

трае повеќе

траат
Вид збор: Глагол, несвршен
ќути, молчи
Албански: hesht