sign - онтологија

водилка повеќе

мн. водилки
Вид збор: Именка, женски род
Нешто што води, што служи како патоказ.

знак повеќе

мн. знаци
Вид збор: Именка, машки род
Договорен белег (писмена ознака, цртеж и сл.) со кој се обележува нешто.
Албански: shenjë
Предмет што служи за обележување, за покажување нешто.
Албански: shenjë
Постапка, пројава со која се докажува нешто.
Албански: shenjë

испотпише повеќе

испотпишат
Вид збор: Глагол, свршен
Потпише, стави потпис на повеќе документи.
Албански: nënshkruaj, firmos
(се испотпише)
Албански: nënshkruaj, firmos

ишарет повеќе

мн. ишарети
Вид збор: Именка, машки род
знак, гест
Турски: işaret
Употреба: Разговорно

потпише повеќе

потпишат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави свој потпис под документ, изјава, договор земајќи некаква обврска, одговорност.
Албански: nënshkruaj, firmos
(се потпише) Стави свој потпис.
Албански: firmos

признак повеќе

мн. признаци
Вид збор: Именка, машки род
Карактеристичен знак, особина или својство според кој се изделува некој или нешто.
Албански: shenjë

ракознак повеќе

мн. ракознаци
Вид збор: Именка, машки род
Скратен потпис или знак ставен од физичко лице како потпис или препознатлива форма на презимето.

сигнатура повеќе

мн. сигнатури
Вид збор: Именка, женски род
Број на првата и третата страница на секој печатен табак на книга, служи при подврзувањето.
Албански: signatur
Знак на корицата на книга што го означува местото на сместувањето на книгата во библиотеката.
Албански: signatur
знак воопшто
Албански: shenjë

сигнира повеќе

сигнираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Постави, поставува сигнатура.