show - онтологија

експонира повеќе

експонираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Покажува, пројавува, манифестира нешто.
Албански: tregoj, shfaq, eksponoj

игра повеќе

играат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3.л.) Се прикажува во кино.
Албански: shfaqet

јави повеќе

јават
Вид збор: Глагол, свршен
(се јави) се појави
Албански: paraqit

каже повеќе

кажат
Вид збор: Глагол, свршен
Овозможи или помогне некому нешто да види, означувајќи го правецот во кој нешто се наоѓа, покаже.
Албански: demonstron

појави повеќе

појават
Вид збор: Глагол, свршен
Јавно покаже, прикаже нешто.
Албански: tregoi

покаже повеќе

покажат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да може да се види, изнесе јавно.
Албански: shfaq
означи, измери
Албански: tregon
При закана - казни, се одмазди некому.
Албански: hakmerret
Употреба: Преносно значење
(само 3. л.) (се покаже) Стане јасно, се открие нешто.
Албански: tregon

попотскаже повеќе

попотскажат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже, насочи малку, донекаде.

претстави повеќе

претстават
Вид збор: Глагол, свршен
За театарска претстава, филм - даде, прикаже, изведе.
Албански: shfaqe

прикаже повеќе

прикажат
Вид збор: Глагол, свршен
Раскаже (усно или писмено), опширно изнесе, соопшти, опише нешто (случка, настан, доживување).
Албански: shfaq

прошета повеќе

Види и: шета (несв.)
прошетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Води некого на прошетка.
Албански: shëtis

сочи повеќе

сочат
Вид збор: Глагол, несвршен
(по)кажува
Употреба: Ретко
Примери:
Тие пат ни сочат.