shoo - онтологија

иш повеќе

Вид збор: Извик
За бркање кокошки, птици.
Употреба: Разговорно
За бркање што било друго.
Употреба: Разговорно , Ретко

ишка повеќе

ишкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брка со викање - иш!

ишне повеќе

ишнат
Вид збор: Глагол, свршен
Избрка со извикот „иш“.

пис повеќе

Вид збор: Извик
за бркање мачка

разварка повеќе

разваркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да почне да брза, ита.
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Разварка калфи, чираци (ги натера калфите, чираците да побрзаат).

шика повеќе

шикаат
Вид збор: Глагол, несвршен
замолчува, брка
Албански: përzen

шикне повеќе

шикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне на некого за да го замолчи или да го избрка.
Албански: shukat, qetësoj

шикнува повеќе

Види и: шикне (св.)
шикнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брка, избркува.
Албански: përzen, largon