shelter - онтологија

дене повеќе

денат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се дене) Се крие, се засолнува.
Албански: strehoj

засолне повеќе

засолнат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, овозможи засолниште некому.
Албански: strehim

затскрие повеќе

затскријат
Вид збор: Глагол, свршен
засолне
Албански: krypos

испозасолне повеќе

испозасолнат
Вид збор: Глагол, свршен
Засолне повеќе нешта или повеќемина.
Албански: strehoj

подзасолне повеќе

Види и: засолне (св.)
подзасолнат
Вид збор: Глагол, свршен
Заштити малку, донекаде.
Албански: strehoj, mbroj
(се подзасолна) Се засолна, се прикри негде малку, донекаде.
Албански: strehoj

позасолне повеќе

Види и: засолне (св.)
позасолнат
Вид збор: Глагол, свршен
Засолне нешто малку повеќе, подобро.
Албански: strehoj më tepër
(се позасолни) Се засолни малку повеќе, подобро.
Албански: strehoj më mirë

солне повеќе

Види и: засолне (св.)
(се) солнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) засолне
Примери:
Беше се солнала зад порта.

солнува повеќе

Види и: солне (св.)
(се) солнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) засолнува