share - онтологија

акција повеќе

мн. акции
Вид збор: Именка, женски род
Вредносна хартија како удел во капиталот на акционерско претпријатие.
Албански: aksion
Употреба: Економија

дел повеќе

мн. делови
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што припаѓа некому при делба на нешто.
Албански: ndaj
Удел, учество во нешто.
Албански: pjesëmarrje

дели повеќе

делат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Користи, располага со нешто заеднички.
Албански: ndaj
Прифати нечие мислење, став, се согласи за нешто со некого.
Албански: ndaj
Сподели, споделува, преживее, преживува нешто со некого.
Албански: ndaj
Употреба: Преносно значење

додели повеќе

доделат
Вид збор: Глагол, свршен
Дели, подели до крај сѐ што било за делење, за давање.
Албански: shpërndaj

исе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
дел
Турски: hisse
Употреба: Разговорно

пај повеќе

мн. пајеви
Вид збор: Именка, машки род
Делот што некој го добива при делбата.
Турски: pay
Употреба: Архаизам

подели повеќе

поделат
Вид збор: Глагол, свршен
Сподели нешто со некого.
Албански: ndaj
Употреба: Преносно значење
Сподели нешто меѓу себе.
Албански: këmbej, shpërndaj
Употреба: Преносно значење

предели повеќе

пределат
Вид збор: Глагол, свршен
(се предели) Се подели со некого, направи делба повторно.

раздели повеќе

Види и: дели (св. и несв.)
разделат
Вид збор: Глагол, свршен
Распредели, даде секому по дел, обично од наследство.
Албански: ndaj
Употреба: Разговорно

сподели повеќе

споделат
Вид збор: Глагол, свршен
Искаже пред некого свои мисли, чувства, преживеалици и сл.
Албански: ndaj

споделува повеќе

Види и: сподели (св.)
споделуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
сподели

удел повеќе

мн. удели
Вид збор: Именка, машки род
Дел што припаѓа некому од нешто што е заедничка сопственост.
Албански: pjesë

учество повеќе

учеството
Вид збор: Именка, среден род
Дел во заедничка добивка.
Албански: ndan
Употреба: Економија