seat - онтологија

место повеќе

мн. места
Вид збор: Именка, среден род
Одреден дел од просторот што некој може или треба да го заземе.

началство повеќе

мн. началства
Вид збор: Именка, среден род
Установа, седиште на некоја власт.

седалиште повеќе

мн. седалишта
Вид збор: Именка, среден род
седиште

седалка повеќе

Види и: седало (ср.)
мн. седалки
Вид збор: Именка, женски род
седало

седало повеќе

мн. седала
Вид збор: Именка, среден род
Дел од стол, клупа и сл. на кој се седи.
Албански: ulëse
Примери:
Три стола со плетени седала.

седелиште повеќе

Види и: седиште (ср.)
мн. седелишта
Вид збор: Именка, среден род
седиште

седелка повеќе

мн. седелки
Вид збор: Именка, женски род
седело
Албански: ulëse

седиште повеќе

мн. седишта
Вид збор: Именка, среден род
Место на кое се седи.
Албански: ulëse
Примери:
Немаше веќе слободни седишта

стан повеќе

мн. станови
Вид збор: Именка, машки род
седиште
Албански: seli
Употреба: Ретко