rule - онтологија

владеење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Господарење, можност да се оствари некое право.
Албански: sundim
Употреба: Правда

владение повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Управување, користење на некое право.

господарство повеќе

мн. господарства
Вид збор: Именка, среден род
Својство на господар со имот и сл.

кралство повеќе

мн. кралства
Вид збор: Именка, среден род
владарство, владение
Албански: mbretëri, sundim
Употреба: Преносно значење

повелба повеќе

мн. повелби
Вид збор: Именка, женски род
заповед, наредба
Албански: urdhër

правило повеќе

мн. правила
Вид збор: Именка, среден род
(обично во мн.) Збир од такви одредби, прописи што го определуваат начинот на извршување на нешто.
Албански: rregull
Поставка заснована на постојаниот, непроменлив однос меѓу определени појави што изразува некаква законитост.
Албански: rregull

регула повеќе

мн. регули
Вид збор: Именка, женски род
правило, мерило, пропис, одредба

ред повеќе

мн. редови
Вид збор: Именка, машки род
Правила, норми што важат во извесни случаи.
Албански: rregull, rend

управа повеќе

мн. управи
Вид збор: Именка, женски род
Ред, закон, систем на владеење.
Албански: rregull

управија повеќе

Види и: управа (ж.)
мн. управии
Вид збор: Именка, женски род
ред, закон
Употреба: Архаизам

царство повеќе

(едн.) царството
Вид збор: Именка, среден род
(само едн.) Управување на некој цар, царување.
Албански: sundim

царување повеќе

Види и: царува (несв.)
(едн.) царувањето
Вид збор: Именка, среден род
Владеење на царот.
Албански: sundim
Примери:
Царувањето на цар Самоил.
Времето во текот на кое царува некој.
Албански: sundim
Примери:
Во почетокот на неговото царување.