robot - онтологија

автомат повеќе

мн. автомати
Вид збор: Именка, машки род
За човек што работи без да размислува, само физички извршува определени дејства, притоа е управуван од други.
Албански: robot
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

робот повеќе

мн. роботи
Вид збор: Именка, машки род
Поимот воведен од чешкиот писател Карел Чапек за човек-машина со сопствена самостојна интелегинција.
Албански: robot
Употреба: Информатика
Машина која самостојно исполнува сложени операции.
Албански: robot
Употреба: Технологија