right - онтологија

десен повеќе

десни
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа на спротивната страна од страната на срцето, што е на спротивната страна од левата.
Латински: dexter
Што е политички конзервативен.

прав повеќе

прави
Вид збор: Придавка
Што е исправен.
Албански: i drejtë
Што е вистински, таков како што треба.
Албански: i drejtë
Што постапува правилно, исправно.
Албански: drejtë
десен
Албански: e djathtë
Употреба: Архаизам , Народна поезија

правилен повеќе

правилни
Вид збор: Придавка
Што е таков како што треба, вистински, реален, точен.
Албански: i drejtë

справедлив повеќе

справедливи
Вид збор: Придавка
Кој и одговара на вистината, на стварноста, правилен.
Примери:
Справедлива критика.