revolt - онтологија

буни повеќе

бунат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се буни) Искажува незадоволство, се бунтува.
Албански: revoltohet

забуни повеќе

забунат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да предизвикува бунт изразувајќи некакво незадоволство.
Албански: revoltohet
(се забуни) Почне да се буни, да се бунтува.
Албански: revoltohet

збуни повеќе

збунат
Вид збор: Глагол, свршен
(се збуни) Дојде до побуна.
Албански: rebeloj, ngrit
Употреба: Ретко

изреволтира повеќе

Види и: револтира (св. и несв.)
изреволтираат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика револт.

побуна повеќе

мн. побуни
Вид збор: Именка, женски род
бунт

побуни повеќе

побунат
Вид збор: Глагол, свршен
(се побуни) Изрази незадоволство, револт, стапи во бунт.
(се побуни) Се појави незадоволство, револт.

разбунтува повеќе

разбунтуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне кон бунт.
Албански: revoltoj, rebeloj
Примери:
Ги разбунтува сите работници.
(се разбунтува) Почне да се бунтува.
Албански: rebeloj
Примери:
Се разбунтуваа и војниците.

револт повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Бунтување против нешто, негодување.
Употреба: Општество
Примери:
Глас на револт.

револтира повеќе

револтираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Предизвика, предизвикува негодување, возмути, возмутува.
Албански: revoltoj
Примери:
Ги револтира сите присутни.
(се револтира) Се возмути, се возмутува, се возбунтува.
Албански: revoltoj
Примери:
Сега гледам дека сум се револтирал напразно.

револтирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
побуна

спрета повеќе

спретаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почнува да се буни.
Албански: revoltohem, rebelohem
Употреба: Иронично , Преносно значење