residence - онтологија

жителство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Место на живеење.
Албански: vendbanim
Употреба: Административен термин

престојувалиште повеќе

мн. престојувалишта
Вид збор: Именка, среден род
место на престој

резиденција повеќе

мн. резиденции
Вид збор: Именка, женски род
Место на постојан престој на глава на држава или влада, а исто така и на лица што заземаат висока управна положба.

седиште повеќе

мн. седишта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што престојува некоја личност, власт и сл.
Албански: rezidencë
Примери:
Во седиштето на Обединетите нации.