rent - онтологија

аренда повеќе

мн. аренди
Вид збор: Именка, женски род
Закупување на обработливо земјиште.
Албански: qira
Употреба: Економија , Земјоделство
Закупнина од обработливо земјиште.
Албански: qira
Употреба: Економија

закуп повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Привремена употреба, користење на нешто (обично недвижен имот) со однапред договорена цена.
Албански: qesim, qira, rentë
Употреба: Економија

закупи повеќе

закупат
Вид збор: Глагол, свршен
Земе под закуп.
Албански: jap me qira
Употреба: Економија

закупнина повеќе

мн. закупнини
Вид збор: Именка, женски род
Пари што се даваат за закуп; цена на закупот.
Албански: qira, rentë
Употреба: Економија

изнајми повеќе

Види и: најми (св.)
изнајмил
Вид збор: Глагол, свршен
најми
Албански: huazoj, jap me qira
Употреба: Економија

изнајмување повеќе

Види и: изнајми (св.)
мн. изнајмувања
Вид збор: Именка, среден род
Замање на наем.
Употреба: Економија

исполица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Договор за наем според кој половина од приходот добива сопственикот на нивата, а половина тој што ја зема да ја обработува.
Албански: rent, qira gjysëm për gjysëm
Употреба: Економија , Историја

кирија повеќе

мн. кирии
Вид збор: Именка, женски род
Паричен надомест за привремено користење на нешто (нива, средство за работа).
Турски: kira Албански: qira, rentë
Употреба: Економија

наем повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Договорено привремено користење на нешто, на туѓ труд или на туѓ имот (на некој предмет, на куќа, стан).
Албански: rent, qira
Употреба: Економија
Цена што се плаќа за привремено користење на нешто.
Албански: qira
Употреба: Економија

наемнина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Паричен надоместок што се дава за тоа што е земено под наем.
Албански: mëditje, qesim
Употреба: Економија

рента повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Регуларно добиен приход од капитал, имот или земја кој не бара од својот сопственик никаков труд.
Албански: rentë
Употреба: Економија

рента повеќе

рентаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Издава под наем недвижен имот за да се здобие со приход.

станарина повеќе

мн. станарини
Вид збор: Именка, женски род
Наем за држење на стан.

ќесим повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
закуп, наем
Турски: kesim Албански: rent, qira
Употреба: Архаизам , Економија