recover - онтологија

жугне повеќе

жугнат
Вид збор: Глагол, свршен
Закрепне по прележана болест.
Албански: forcoj, rimarr

заздрави повеќе

заздрават
Вид збор: Глагол, свршен
Поврати здравје, закрепне, стане поздрав, поцврст.
Албански: rimarr

зајакне повеќе

зајакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане појак, посилен; закрепне по болест.
Албански: forcoj, rimarr

закрепне повеќе

закрепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Зајакне, се поврати од нарушена во нормална здравствена состојба.
Албански: forcohet
Употреба: Медицина

надигне повеќе

Види и: дигне (св.)
надигнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се надигне) По доживеана слабост (болест, морален, материјален пад) си ја врати состојбата, се накрене.
Албански: rimarr

накрене повеќе

накренат
Вид збор: Глагол, свршен
(се накрене) Се поврати, се соземе по болест или друга слабост, неуспех и сл.
Албански: rimarr, marr

оздрави повеќе

Види и: оздравее (св.)
оздрават
Вид збор: Глагол, свршен
оздравее

поврати повеќе

повратат
Вид збор: Глагол, свршен
Врати нешто во претходна состојба.
Албански: kthej
освести, излекува
Албански: bie në mend
(се поврати) Се врати претходната состојба.
Албански: kthej
(се поврати) Си дојде на себе, се освести.
Албански: kthej

подигне повеќе

подигнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подигна) Дојде во претходна положба.
Албански: rigjej
Употреба: Преносно значење

поднакрене повеќе

(се) поднакренат
Вид збор: Глагол, свршен
Се накрене, се поврати, се соземе по болест или друга слабост; неуспех и сл.

поприбере повеќе

Види и: прибере (св.)
поприберат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере малку, донекаде.
Албански: mbledh
Дојде малку на себе, среди малку мисли, чувства.
Албански: erdh
Употреба: Преносно значење

стане повеќе

станат
Вид збор: Глагол, свршен
Дигне се по болест, оздрави.
Албански: shërua
Употреба: Преносно значење