recent - онтологија

бргошен повеќе

бргошниот
Вид збор: Придавка
Што е од неодамна.

вчерашен повеќе

вчерашни
Вид збор: Придавка
Што е неодамнешен.
Албански: fundit

довчерашен повеќе

довчерашниот
Вид збор: Придавка
Што траел, што бил до вчера; што бил до неодамна, до скоро.

доскорешен повеќе

доскорешниот
Вид збор: Придавка
Што бил, што постоел до пред извесно време, до неодамна.

неодамнешен повеќе

неодамнешни
Вид збор: Придавка
Што се случил неодамна, што е пред кусо време.

преѓешен повеќе

преѓешниот
Вид збор: Придавка
поранешен, претходен

пресен повеќе

пресни
Вид збор: Придавка
Што се појавил отскоро, неодамнешен.
Албански: i freskët

скорашен повеќе

скорашни
Вид збор: Придавка
Кој е од скоро.
Примери:
Тој е скорашен службеник па може да згреши.

скорешен повеќе

Види и: скорашен (прид.)
скорешни
Вид збор: Придавка
скорашен

тазе повеќе

Вид збор: Придавка
Што е од неодамна.
Турски: taze
Употреба: Неменлив збор , Преносно значење