rebel - онтологија

бунтува повеќе

бунтуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бунтува) Крева бунт.

возбунтува повеќе

возбунтуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се возбунтува) Се крене на бунт; се разбунтува.
Албански: rebelohet

одметне повеќе

одметнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се одметне) Се побуни против власта, законите, поредокот, обично со излегување од местото на живеење заради борба.
Албански: rebelohet

побунува повеќе

Види и: побуни (св.)
(се) побунуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се побунуваат) се побуни

подбуни повеќе

подбунат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне на буна, на бунт.
Албански: rebelon
(се подбуни) Се побуни малку.
Албански: rebelohet pak

разбуни повеќе

Види и: разбунтува (св.)
разбунат
Вид збор: Глагол, свршен
разбунтува