quarrel - онтологија

глода повеќе

глодаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се глода) се караат, се измачуваат
Албански: grinden
Употреба: Преносно значење

задечка повеќе

Види и: здечка (св.)
(се) задечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
се здечка

зајаде повеќе

зајадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да нервира, да кара некого.
Албански: qorton
Употреба: Преносно значење
(се зајаде) Почне да се лути, да се кара.
Албански: qorton
Употреба: Преносно значење

закара повеќе

Види и: кара (несв.)
закараат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закара) Почне да се кара, да се расправа.
Албански: grindem

закаса повеќе

Види и: каса (несв.)
закасаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закаса) Почне да се задева, да се кара.
Албански: hahem, grindem
Употреба: Преносно значење

закачи повеќе

закачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закачи) се скара, се спречка
Албански: zihem
Употреба: Преносно значење

запречка повеќе

(се) запречкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се скара.
Албански: hidhërohem, grindem
Употреба: Дијалектен збор

зарасправа повеќе

зарасправаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зарасправа) Почне да се расправа, да се кара.
Албански: filloj të grindet, të fjaloset

заџавка повеќе

заџавкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заџавка) Се скара, вика еден на друг.
Албански: hidhërohet
Употреба: Преносно значење

здечка повеќе

(се) здечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
се спречка, се скара

искара повеќе

искараат
Вид збор: Глагол, свршен
(се искара) Расипе, прекине односи со повеќемина или прекинат односи повеќемина меѓу себе.
Албански: hidhërohem, zihem

испокара повеќе

Види и: искара (св.)
испокараат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испокара) Се искара со некого.
Албански: grindem, hidhërohem
(се испокара) Се искара со многумина.
Албански: hidhërohem, grindem

јаде повеќе

јадат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се јаде) (само мн.) Заемно се зајадуваат, се караат со некого.
Албански: grindem

кара повеќе

караат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се искара) Се расправа, влегува во кавга со некого.
Албански: grindem

коле повеќе

колат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се коле) Се караат, се расправаат.
Албански: ther

коптиса повеќе

коптисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се кара.
Турски: kopmak

кошка повеќе

кошкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се кошка) Се кара, живее во неслога.
Албански: grindem
Употреба: Преносно значење

подене повеќе

поденат
Вид збор: Глагол, свршен
Започне кавга.

подзајаде повеќе

(се) подзајадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се кара, да се расправа по малку, во некоја мера.

подзакачи повеќе

подзакачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подзакачи) се скара, се спречка

подискара повеќе

подискараат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подискара) Се искара со некого, малку, донекаде.

препира повеќе

(се) препираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се расправа со некого.

препукува повеќе

препукуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се пречка со некого, води бесполезни дискусии.
Српски: препуцава
Употреба: Дијалектен збор , Разговорно

пречка повеќе

(се) пречкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се препира со некого, се задева, се кара.
Албански: grindem, zihem

раскара повеќе

раскарав
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика караница меѓу луѓе.
Албански: nxis grindje, hidhërim, përlamje
(се раскара) Дојде во лоши односи со некого.
Албански: grindem, shahem, zihem

скара повеќе

скараат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика караница меѓу некои.
Албански: nxis grindje
(се скара) Расипе односи со некого.
Албански: grindem

скарува повеќе

Види и: скара (св.)
(се) скаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скара

скачи повеќе

(се) скачат
Вид збор: Глагол, свршен
Започне кавга; се закачи (задре, предизвика некого со закачки).
Албански: ngjitem, grindem
Примери:
Неизбежно ќе се скачи со него.

скачува повеќе

(се) скачуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почнува кавга.
Албански: ngjitet, grindet

спречка повеќе

спречкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спрачка) Се скара се со некого.
Албански: grindem, hidhërohem
Примери:
Се спречкаа за ништо.

спречкува повеќе

Види и: спречка (св.)
(се) спречкуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спречка
Примери:
Многу пати се спречкувавме околу некои негови мислења.