point - онтологија

впери повеќе

вперат
Вид збор: Глагол, свршен
Се впери, се управи, се устреми, се насочи кон некого или нешто.
Албански: drejtoj

гледа повеќе

гледаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Насочен е кон нешто.
Албански: synon

наличи повеќе

наличат
Вид збор: Глагол, свршен
Наврти, насочи кон нешто.
Албански: drejtoj kah

намери повеќе

намерат
Вид збор: Глагол, свршен
насочи, наврти
Албански: drejtoj

насочи повеќе

насочат
Вид збор: Глагол, свршен
Определи, даде насока, управи во некоја насока.
Албански: drejtoj

нашили повеќе

нашилат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи шилец, врв на нешто (кол, стап, остен, молив).

покаже повеќе

покажат
Вид збор: Глагол, свршен
Посочи, укаже на нешто, обично со гест.
Албански: demonstron

попотскаже повеќе

попотскажат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже, насочи малку, донекаде.

посочи повеќе

посочат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже нешто.
Албански: përcaktoj, tregoj

сврти повеќе

свртат
Вид збор: Глагол, свршен
Насочи кон некого или нешто.
Албански: kthej, drejtoj