philanthropy - онтологија

добротворство повеќе

добротворството
Вид збор: Именка, среден род
Дејност на добротвор, особина на тој што прави добри дела.

доброчинителство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Особина на тој што прави добри дела; добро дело.

доброчинство повеќе

Види и: добротворство (ср.)
доброчинството
Вид збор: Именка, среден род
добротворство

љубочовештина повеќе

(едн.) љубочовештината
Вид збор: Именка, женски род
човекољубивост
Употреба: Архаизам

самопрегор повеќе

(едн.) самопрегорот
Вид збор: Именка, машки род
Заборавање себеси, своите интереси од името на нешто.
Албански: filantropi
Примери:
Предаден со самопрегор на своите испитувања.

филантропија повеќе

(едн.) филантропијата
Вид збор: Именка, женски род
добротворство, човекољубје

човекољубивост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Сакање на луѓето.