pendulum - онтологија

клатно повеќе

мн. клатна
Вид збор: Именка, среден род
Тег што виси и се ниша (на пример кај ѕиден часовник).
Албански: lavjerës
Употреба: Физика

нишало повеќе

мн. нишала
Вид збор: Именка, среден род
Тело одбиено од цврста точка, кое може да се ниша под влијание на гравитацијата.
Албански: lavjerrës
Употреба: Физика
Обесен предмет или тег што се ниша рамномерно, ритмично на една и на друга страна.
Албански: lavjerrës