old - онтологија

дрт повеќе

дрта
Вид збор: Придавка
Што е стар, опаднат.

застарен повеќе

застарениот
Вид збор: Придавка
Што минал определена врст, што е малку поостарен.

остарен повеќе

остарениот
Вид збор: Придавка
За лица - што станал стар.
За предмети - што е ветов, стар.

стар повеќе

стари
Вид збор: Придавка
Кој проживеал многу години, кој достигнал старост.
Албански: plak
Кој не одговара за нешто поради својата возраст, кој е недоволно млад за нешто.
Албански: i moshuar
Употреба: Разговорно
Кој си го преживеал времето, одживеан, застарен; кој се наоѓа одамна во употреба.
Албански: i modës së vjetër

старото повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Тоа што било порано, одживеано, изминато.
Примери:
Борбата на старото со новото.

старски повеќе

старски
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на старост, стари луѓе.
Употреба: Разговорно
Примери:
Старски дом.