notice - онтологија

воочи повеќе

воочат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане свесен за нешто, согледа.

довиди повеќе

довидат
Вид збор: Глагол, свршен
Опфати со поглед.
Албански: shoh, vërej

догледа повеќе

догледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Види нешто од подалеку, забележи.
Албански: vërej, sheh

дофати повеќе

дофатат
Вид збор: Глагол, свршен
Забележи, открие нешто.
Албански: shënoj

забележи повеќе

забележат
Вид збор: Глагол, свршен
Види, здогледа некого или нешто.
Албански: vërej
Сфати, согледа нешто, стане свесен за нешто.
Албански: vërej

завиди повеќе

завидат
Вид збор: Глагол, свршен
здогледа, забележи
Албански: sheh, vërej

запикаса повеќе

Види и: забележи (св.)
запикасаат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи
Употреба: Дијалектен збор

зауши повеќе

заушат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи
Албански: shënoj

наѕира повеќе

Види и: наѕре (св.)
наѕираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се наѕира) Се забележува, се покажува, се гледа по малку, нејасно.
Албански: vërej

пикаса повеќе

пикасаат
Вид збор: Глагол, свршен
забележува
Албански: vërej
Употреба: Архаизам

примети повеќе

приметат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи
Српски: приметити Албански: vërej
Употреба: Дијалектен збор

сети повеќе

сетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сети) Се разбере, се узнае, се забележи, се почувствува.
Албански: kujtoj, vërej

согледа повеќе

согледаат
Вид збор: Глагол, свршен
Восприеме со вид, забележи, здогледа.
Албански: vërej

сопази повеќе

сопазат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
(нар. поез.) Го сопази стара мајка.

сопазува повеќе

Види и: сопази (св.)
сопазуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
забележува
Употреба: Дијалектен збор

уочи повеќе

уочат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи

уочува повеќе

уочуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
забележува

упази повеќе

упазат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи
Употреба: Дијалектен збор

усети повеќе

усетат
Вид збор: Глагол, свршен
зауши, забележи
Албански: vërej

усетува повеќе

Види и: усети (св.)
усетуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
забележува
Албански: vë re