no - онтологија

јок повеќе

Вид збор: Честичка
Одречен одговор.
Турски: yok
Употреба: Разговорно

не повеќе

Вид збор: Префикс
Во именки и придавки го негира тоа што го означува зборот или определено негово значење:

не повеќе

Вид збор: Честичка
За иcкажување одречно значење; самостојно за негативен одговор, за одрекување.
Српски: не Албански: nuk Бугарски: не
За потсилување на одрекувањето, со појава на двојна негација.

нема повеќе

немаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во негираните сложени форми со глаголска придавка.
Албански: jo

ни повеќе

Вид збор: Честичка
Во елидирани реченици со нагласено одрекување.

никаков повеќе

никакви
Вид збор: Придавка
(зам. прид.) За засилено или полно негирање, одрекување на тоа што го означува именката со која оди.
Албански: jo

ниту повеќе

Вид збор: Честичка
ни

но повеќе

Вид збор: Честичка
За изразување негодување, сосема самостојно.