news - онтологија

абер повеќе

мн. абери
Вид збор: Именка, машки род
Информација од некого или за нешто.
Турски: haber Албански: lajm

вест повеќе

мн. вести
Вид збор: Именка, женски род
Известување за нешто.
Албански: lajm

глас повеќе

мн. гласови
Вид збор: Именка, машки род
вест, новост, информација, порака
Албански: lajm

новина повеќе

мн. новини
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што е ново измислено, првпат воведено, применето.
Албански: risi
нов настан
Албански: risi

новинка повеќе

мн. новинки
Вид збор: Именка, женски род
новина
Албански: risi, lajm
Употреба: Деминутив

новост повеќе

мн. новости
Вид збор: Именка, женски род
Нова вест.
Албански: risi
новота

новота повеќе

мн. новоти
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на тоа што е ново.