method - онтологија

метод повеќе

мн. методи
Вид збор: Именка, машки род
Начин, пат по кој се води едно теоретско истражување или практично дејcтвување.
Албански: metodë

метода повеќе

мн. методи
Вид збор: Именка, женски род
Начин, пат по кој се води едно теоретско истражување или практично дејcтвување.
Албански: metodë

систем повеќе

мн. системи
Вид збор: Именка, машки род
збир од методи
Албански: metodë

стил повеќе

мн. стилови
Вид збор: Именка, машки род
Начин на остварувањето на нешто.
Албански: stil, metodë

усул повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Начин (лесен, фин), леснотија, умешност, мајсторија. Со усул (оди често и во компаратив; со поусул) на лесен (фин) начин, лесно, неосетно, вешто.
Турски: usul
Употреба: Разговорно