mark - онтологија

белевче повеќе

мн. белевчиња
Вид збор: Именка, среден род
белешка
Албански: shënoj
Употреба: Деминутив

белег повеќе

мн. белези
Вид збор: Именка, машки род
Трага, лузна од нешто.
Албански: shenjë

бележи повеќе

бележат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Става белег, ознака.
Албански: shënoj

белешка повеќе

мн. белешки
Вид збор: Именка, женски род
црта, линија
Албански: vizaton

дамка повеќе

мн. дамки
Вид збор: Именка, женски род
Бенка, белег на телото, обично од раѓање.
Албански: shenjë, nishan
Употреба: Медицина
Печат, белег, жиг, знак за нешто.
Албански: vulë
Употреба: Архаизам

дамкоса повеќе

дамкосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави белег, жиг, печат.
Албански: shënojë

жег повеќе

мн. жегови
Вид збор: Именка, машки род
Знак што се удира на дрвја или на животни.

жиг повеќе

мн. жигови
Вид збор: Именка, машки род
Обележје, одлика што трајно се остава врз нешто.
Албански: shënojë
Употреба: Преносно значење

избележи повеќе

избележат
Вид збор: Глагол, свршен
3апише се со ред.
Албански: regjistroj
Обележи се до крај, целосно.
Албански: regjistroj

исколчи повеќе

исколчат
Вид збор: Глагол, свршен
Вкопа во земја, набие во земја повеќе колци на определена површина, обележи со колци.
Албански: shënoj, markim

марка повеќе

мн. марки
Вид збор: Именка, женски род
Парична единица во некои земји.
Албански: marka
Употреба: Економија

маркира повеќе

маркираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
обележи, обележува, означи, означува

нишан повеќе

мн. нишани
Вид збор: Именка, машки род
белег, знак
Турски: nişan

обележи повеќе

обележат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави белег, знак на нешто, означи, маркира нешто.
Албански: shënoj
Се истакне во нешто, според нешто, остави трага, обележје.
Албански: shënoj

обележје повеќе

мн. обележја
Вид збор: Именка, среден род
белег, знак
Албански: shenjë, nishan

обои повеќе

обојат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, изрази некаква специфичност, обележи со нешто.
Албански: shënoj
Употреба: Преносно значење

одбележи повеќе

одбележат
Вид збор: Глагол, свршен
Обележи, означи нешто.
Албански: shënoj
Проcлави некаква годишнина, датум, манифестација и сл.
Албански: shënoj

ознака повеќе

мн. ознаки
Вид збор: Именка, женски род
Договорен знак, белег за нешто.

означи повеќе

означат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави ознака.
Албански: shënoj
Обележи и значи.
Албански: shënoj

печат повеќе

мн. печати
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Трага, белег, отпечаток на нешто.
Албански: vulë
Употреба: Преносно значење