magazine - онтологија

забавник повеќе

мн. забавници
Вид збор: Именка, машки род
Назив за разни публикации (списание, весник) што имаат забавен карактер.

магазин повеќе

мн. магазини
Вид збор: Именка, машки род
Илустрирано периодично списание.
Албански: magazinë

магацин повеќе

мн. магацини
Вид збор: Именка, машки род
Општо, дел од апарат каде што се става батерија, филм и сл.
Албански: magazinë
Дел од пушка на репетирање во кој се ставаат куршуми.
Албански: karikator
Употреба: Воен термин

списание повеќе

мн. списанија
Вид збор: Именка, среден род
Повремено издание со повеќе соработници.
Албански: revistë
Употреба: Општество
Примери:
Списание за општествени прашања.

часопис повеќе

мн. часописи
Вид збор: Именка, машки род
Периодичка публикација која се објавува во редовни временски периоди и најчесто покрива одредена област.
Српски: часопис
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
стручен часопис