lady - онтологија

анама повеќе

мн. анами
Вид збор: Именка, женски род
жена, сопруга, госпоѓа, дама
Турски: hanım

анамка повеќе

Види и: анама (ж.)
мн. анамки
Вид збор: Именка, женски род
анама
Турски: hanım

госпоѓа повеќе

мн. госпоѓи
Вид збор: Именка, женски род
Жена со добро воспитување, пристојна, со добро однесување.
Албански: edukuar

дама повеќе

мн. дами
Вид збор: Именка, женски род
Жена што му припаѓа на повисокиот општествен слој, отмена жена што внимава на својот изглед.
Албански: zonjë
Женско лице во однос на кавалерот во некои ситуации (танц).
Албански: zonjë

дамски повеќе

Види и: дама (ж.)
дамскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на дама.
Француски: dame

кадана повеќе

мн. кадани
Вид збор: Именка, женски род
За Турчинка - угледна жена, добра домаќинка.
Турски: kadın

каданка повеќе

мн. каданки
Вид збор: Именка, женски род
кадана
Турски: kadın Албански: zonjë
Употреба: Деминутив

леди повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Англиска, женска благородничка титула.
Албански: lejdi
Употреба: Неменлив збор
Госпоѓа или госпоѓица, отмена жена.
Албански: lejdi, zonjë
Употреба: Неменлив збор