label - онтологија

етикета повеќе

мн. етикети
Вид збор: Именка, женски род
Картонче или ливче што се залепува или закачува врз предмет (обично трговска стока) за да се означат карактерот и намената на предметот, да се стави цената и сл.
Француски: étiquette Албански: etiketë

етикетира повеќе

етикетираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Стави, става етикета.
Француски: étiqueter Албански: etiketoj
Посочи, посочува, истакне, истакнува нешто или некого (во негативна смисла).
Албански: etiketoj
Употреба: Преносно значење

марка повеќе

мн. марки
Вид збор: Именка, женски род
Име или знак со кој производителот го означува својот производ.
Албански: etiketë
Употреба: Економија

натпише повеќе

натпишат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, напише натпис врз нешто,
Албански: etiketoj

фирма повеќе

мн. фирми
Вид збор: Именка, женски род
Натпис со името на претпријатието.
Албански: emërtim
Употреба: Економија