jet - онтологија

млаз повеќе

мн. млазови
Вид збор: Именка, машки род
Паралелно течење на честичките од течност или гас.
Албански: curril, çurg
Употреба: Физика

млазен повеќе

млазниот
Вид збор: Придавка
Што работи со исфрлање гасови со голема брзина.

млазница повеќе

мн. млазници
Вид збор: Именка, женски род
Отвор од каде што излегува млаз.

џет повеќе

мн. џетови
Вид збор: Именка, машки род
Авион на млазен погон.
Употреба: Транспорт

шурка повеќе

мн. шурки
Вид збор: Именка, женски род
млаз, блик