innocent - онтологија

безгрешен повеќе

безгрешниот
Вид збор: Придавка
Што нема грев, непорочен, што е без вина.

невин повеќе

невиниот
Вид збор: Придавка
Што не е виновен, што нема вина.
Што лесно им верува на другите, простодушен, наивен.

недолжен повеќе

недолжни
Вид збор: Придавка
Што никому ништо не згрешил, што не е виновен.

непорочен повеќе

непорочниот
Вид збор: Придавка
Што не е порочен, што нема пороци; виcоко морален.

оправдан повеќе

оправданиот
Вид збор: Придавка
Што е ослободен од вина.
Употреба: Правда

прав повеќе

прави
Вид збор: Придавка
Што нема вина, што е невин, недолжен.
Албански: i drejtë, i pafajshëm