incite - онтологија

буни повеќе

бунат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поттикнува на бунт, бунтува.
Албански: nxitë, ndërsej

буцне повеќе

буцнат
Вид збор: Глагол, свршен
подбуцне, провоцира
Албански: nxit
Употреба: Преносно значење

возбунтува повеќе

возбунтуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне, крене бунт.
Албански: nxit
Употреба: Книжевен збор

збуни повеќе

збунат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика буна.
Албански: rebeloj, ngrit
Употреба: Ретко

здупи повеќе

здупат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне, натера некого на нешто.
Албански: nxis
Употреба: Преносно значење

насаска повеќе

Види и: саска (несв.)
насаскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Обично за куче - даде наредба за напад.
Албански: nxit, ndërsen

настрви повеќе

настрват
Вид збор: Глагол, свршен
Навикне некого на стрв, наостри за напад (обично за куче, пес).
Албански: ndërsej, shtyj

нашне повеќе

нашнат
Вид збор: Глагол, свршен
Насаска куче да нападне некого.

подзапали повеќе

подзапалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подзапали) Се запали малку, нецелосно, само донекаде.

помами повеќе

помамат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде помамен, похотен.
Албански: josh

поспотне повеќе

поспотнат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне, подбуцне малку повеќе некого.

потпали повеќе

потпалат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика, поттикне, подбуцне нешто (војна, расправија, кавга, возбуда).
Албански: inicon, vë zjarr,kall
Употреба: Преносно значење

потспотне повеќе

Види и: спотне (св.)
потспотнат
Вид збор: Глагол, свршен
Спотне, распламти (оган, разговор) во мала мера.

поттикне повеќе

поттикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде поттик за нешто, подбуди.
Албански: motivoj, nxis

предизвика повеќе

предизвикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Побуди некакви чувства (болка, чудење, смеа, гнев, почит, воодушевеност); поттикне љубопитност, свест кон нешто.
Албански: nxit

саска повеќе

саскаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дразни, задева, гиба, нервира некого
Албански: nxitë, iritoj
Употреба: Разговорно
Подбуцнува, наведува некого на непријателство со друг.
Албански: nxitë
Употреба: Преносно значење , Разговорно

собуди повеќе

собудат
Вид збор: Глагол, свршен
предизвика, породи
Албански: nxis, stimuloj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Собуди желба за одмазда.

спречка повеќе

спречкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика караница.
Албански: grindem, përlahem
Примери:
Ги спречка децата.