impertinent - онтологија

безобразен повеќе

безобразниот
Вид збор: Придавка
Што е без образ, што не се срами од своите постапки, бесрамен, непристоен.
безочен, дрзок, насилен

безочен повеќе

безочниот
Вид збор: Придавка
безобразен

дрзок повеќе

дрскиот
Вид збор: Придавка
безобразен, безобѕирен
Примери:
дрзок поглед, дрска навреда

дрско повеќе

Вид збор: Прилог
безобразно, безобѕирно

едепсаз повеќе

мн. едепсази
Вид збор: Именка, машки род
бесрамник, безобразник
Турски: edepsiz
Употреба: Архаизам , Разговорно

нахален повеќе

нахални
Вид збор: Придавка
наметлив, безобѕирен, бесрамен