idea - онтологија

замисла повеќе

мн. замисли
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што е замислено, смислено да се направи; идеја, намера, план за некаква работа.
Албански: ide, mendim

идеја повеќе

мн. идеи
Вид збор: Именка, женски род
Одраз на стварноста во нашата свест како производ на мислењето; претстава, поим за нешто.
Албански: ide
Употреба: Филозофија
Сфаќање, мисловно обликување на определена содржина.
Албански: ide
Намера за некоја акција.
Албански: ide

мисла повеќе

мн. мисли
Вид збор: Именка, женски род
Продукт, резултат на мислењето.
Албански: mendim, ide

наум повеќе

мн. науми
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што е намислено, што дошло, што паднало напамет.
Албански: ndërmend, ide

нацрт повеќе

мн. нацрти
Вид збор: Именка, машки род
План, замисла, скица на некој труд (роман, научен труд, учебник).
Албански: ide, plan

план повеќе

мн. планови
Вид збор: Именка, машки род
Претходна намера, замисла, проект.
Албански: ide

поим повеќе

мн. поими
Вид збор: Именка, машки род
Општа информираност, знаење за нешто.
Албански: ide
Употреба: Преносно значење

претстава повеќе

мн. претстави
Вид збор: Именка, женски род
Ментална слика за нешто, замисла.
Албански: ide

слика повеќе

мн. слики
Вид збор: Именка, женски род
Општа состојба на нешто, претстава.
Албански: ide
Употреба: Преносно значење