historism - онтологија

историзам повеќе

мн. историзми
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Историски пристап во проучувањето на појавите во природата и во општествениот живот.
Збор што означува предмет, појава или функција на лице што не се застапени во современиот живот.
Употреба: Лингвистика

историцизам повеќе

Види и: историзам (м.)
(едн.) историцизмот
Вид збор: Именка, машки род
историзам
Употреба: Наука