have - онтологија

има повеќе

имаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Е имашлив, богат.
Албански: i pasur
Употреба: Разговорно
Поседува нешто како дел од себе или носи на себе, со себе.
Албански: posedon
Се одликува со нешто, со некоја особина.
Албански: dallon
Е во некаква состојба.
Албански: gjendje
Е во роднинска врска.
Албански: farefis
Е во близок однос или во некаква врска со некого или со нешто.
Албански: i afërt
Редовно или повремено добива, прима нешто.
Албански: rregullisht
Е изразен во определена мера.
Албански: shprehet
Во состав со предлогот „за“ и глаголска именка.
Албански: kam
Во одделни изрази со да - конструкција означува постоење или можност за извршување на дејството.
Албански: bëj
За изразување строга заповед или цврста решеност.
Албански: detyroj
Како помошен глагол (во сложени форми од типот: има купено, имаме купено, имал купено итн.) ги означува временските и начинските категории на дејството означено со глаголската придавка.
Албански: e kam